Opcje grafiki

Moderatorzy: Pretorianie, Moderatorzy Bless

Awatar użytkownika
Gwalch
Crowfall Centurion
Senator
Posty: 5287
Rejestracja: czwartek, 21 sierpnia 2008, 20:21
Medals: 13
Lokalizacja: Kraków
Gender:
Status:
Online
Kontakt:

Pretorianin Sekcji IX Kohorty ANNORVM IX WAR Pretorianin Aion Pretorianin WoW Trybun
SWTOR Pretorianin WildStar Centurion GW2 Weteran BD Legionista AO Legionista
Mecenas IX Kohorty

Opcje grafiki

Post autor: Gwalch » czwartek, 15 grudnia 2011, 10:08

Jeśli stwierdzacie, że SWTOR lepiej Wam działał w becie niż obecnie, spróbujcie zrobić co następuje:

1. W opcjach graficznych włączyć pakiet ustawień "High".
2. Następnie włączyć pakiet ustawień "Low".
3. Wyłączyć zupełnie cienie ("Shadows" -> "Off").

W większości problematycznych przypadków dopiero wtedy gra zmienia ustawienia, ale nadal imho coś jest inaczej niż było w becie. Jest mniej opcji do zmiany (np. odległość pokazywania grafiki) i musieli parę opcji "zblokować". Może to poprawią, bo dla osób na kompach "low-end" nie będzie wesoło, szczególnie później na PvP.

Tzeencz
Posty: 1041
Rejestracja: środa, 1 lipca 2009, 21:38
Status:
Offline

Re: Opcje grafiki

Post autor: Tzeencz » czwartek, 15 grudnia 2011, 11:41

A ja od siebie dodam, że z tego co wyczytałem - tekstury ustawione na "high", tak naprawdę są "low", a najlepsze są medium. Nie miałem okazji jeszcze tego potwierdzić...
fighting for peace is like fucking for virginity...

Lotro, WAR, WoW, SWTOR ...

Awatar użytkownika
Thorn
Senator
Co-OP Legionista
Posty: 1897
Rejestracja: poniedziałek, 3 października 2011, 13:16
Medals: 5
Lokalizacja: Andover, UK
Status:
Offline

SWTOR Optio GW2 Optio Mecenas IX Kohorty

Re: Opcje grafiki

Post autor: Thorn » czwartek, 15 grudnia 2011, 12:44

U mnie tekstury high są lepsze od tych medium

Awatar użytkownika
Naiilo
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 28 listopada 2011, 09:07
Lokalizacja: Kraków
Status:
Offline

Re: Opcje grafiki

Post autor: Naiilo » czwartek, 15 grudnia 2011, 14:29

A ja mam pytanie na inny temat, czy dodali opcję utworzenia dodatkowej ilości action barów, i możliwości ich jakiegoś porozkładania po HUD? W becie nawet były dwa u dołu max, i po jednym z prawej i lewej, niestety w moim przypadku 1366*768 zawsze te boczne zachodziły na jakąś część interfejsu (mapa, chat..)

Pytam bo jeszcze nie mam dostępu do gry, mimo że leży już na półeczce...
Obrazek

Tzeencz
Posty: 1041
Rejestracja: środa, 1 lipca 2009, 21:38
Status:
Offline

Re: Opcje grafiki

Post autor: Tzeencz » czwartek, 15 grudnia 2011, 15:00

Thorn pisze:U mnie tekstury high są lepsze od tych medium


Info sprzed 10 dni - może już nieaktualne...
fighting for peace is like fucking for virginity...

Lotro, WAR, WoW, SWTOR ...

Awatar użytkownika
Gwalch
Crowfall Centurion
Senator
Posty: 5287
Rejestracja: czwartek, 21 sierpnia 2008, 20:21
Medals: 13
Lokalizacja: Kraków
Gender:
Status:
Online
Kontakt:

Pretorianin Sekcji IX Kohorty ANNORVM IX WAR Pretorianin Aion Pretorianin WoW Trybun
SWTOR Pretorianin WildStar Centurion GW2 Weteran BD Legionista AO Legionista
Mecenas IX Kohorty

Re: Opcje grafiki

Post autor: Gwalch » sobota, 17 grudnia 2011, 11:30

Dobra, doszedłem dziś wreszcie do tego, jak zoptymalizować fps-y w SWTOR (szczególnie ważne dla słabszych kompów):

1. Wchodzimy do panelu sterowania grafiką w Windowsie (Panel sterowania nVidia albo Catalyst, co tam mamy) i ustawiamy "Preferencje użytkownika", tak żeby w grze narzucić "wydajność" (nie wiem jak jest u ATI, w nVidii jest to po prostu suwak, żeby nie bawić się poszczególnymi ustawieniami). Imho to jest klucz do sprawy. Gra nie potrafi zoptymalizować ustawień. Trzeba je narzucić z zewnątrz.
2. Zapuszczamy z launchera opcję naprawy plików (operacja u mnie trwała jakieś 10 min maks.). To w sumie głównie dla tych, co grali w betę, albo zgrywali całość klienta od kogoś.
3. Na wszelki wypadek kasujemy plik (ew. zróbcie backup) client_settings.ini (jest w katalogu SWTOR w UserData).
3. Wchodzimy do gry.
4. Ustawiamy wszystko na High, klikamy Apply.
5. Ustawiamy wszystko na Low, klikamy Apply.
6. Wyłączamy zupełnie cienie, klikamy Apply.

Voila! Mam miejscami nawet kilkadziesiąt fps-ów więcej. Oczywiście cudów w jakichś zatłoczonych miejscach się nie spodziewam, ale przynajmniej widzę, że gdzie-niegdzie fps-y skaczą powyżej 100 by spaść do 40, a nie jak poprzednio utrzymują się na poziomie 40, by potem spaść do 20.

Awatar użytkownika
Matimir
Posty: 552
Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2011, 10:21
Lokalizacja: Wrocław/Zielona Góra
Status:
Offline

Re: Opcje grafiki

Post autor: Matimir » sobota, 17 grudnia 2011, 12:15

Ja dodam od siebie, że po odświeżeniu UI przez dłuższy czas mam wzrost +10-15 fps. Przykładowo jestem na Coruscant przy Senacie, mam te 19-22 fps jak jest dużo ludzi, odświeżam UI i mam 32-40 spokojnie dopóki stamtąd nie pójdę.

Awatar użytkownika
Tex
Patrycjusz
Posty: 898
Rejestracja: sobota, 17 grudnia 2011, 03:11
Medals: 10
Gender:
Status:
Offline

SWTOR Optio FF XIV Trybun eSport Trybun Uczestnik zlotów IX Kohorty Mecenas IX Kohorty

Re: Opcje grafiki

Post autor: Tex » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 12:30

Co do Nvidii dodam jeszcze od siebie, że oprócz suwaka można dostosować zaawansowane ustawienia. Wchodząc do ustawień 3D mamy 3 sekcje:
- Wyreguluj ustawienia obrazu
- Zarządzanie ustawieniami 3D
- Ustaw konfigurację przyspieszenia efektów

Nas interesuje ta opcja w śrdoku, gdzie można dodać program do dostosowania - wybieramy nasz SW:TOR. Po przeglądnięciu opcji okazuje się, że na przykład u mnie było defaultowo wyłączone zrównoleglenie procesu. Albo włączona tona do niczego mi nie potrzebnych ustawień 3D. Zachęcam do eksperymentowania, na pewno można tu dość dużo uzyskać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interfejs i Addony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość